NAFSA 2023 in Washington, DC. 

7 July 2023

In de week van 1 juni nam VLUHR-i samen met 25 vertegenwoordigers van 10 Vlaamse hogeronderwijsinstellingen deel aan de jaarlijkse NAFSA conferentie. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van NAFSA als organisatie, die dus even oud is als het Fulbright programma, ging de conferentie door in Washington, DC.


NAFSA2

Met ruim 8000 deelnemers, is het event goed op weg om zijn positie van voor de pandemie opnieuw in te nemen. Voor deze verjaardagseditie, zette NAFSA zijn beste beentje voor. Tijdens de openingsceremonie werd het publiek, via een videoboodschap, toegesproken door Secretary of State Blinken. Vervolgens bracht keynote speaker Nadia Murad een beklijvende boodschap over het belang van onderwijs voor vrouwen, vrede, verdraagzaamheid en interculturele samenwerking. Als meisje behorend tot een Iraakse minderheid werd zij gekidnapt en 3 maanden vastgehouden door Isis. Nadat ze kon ontkomen, kon ze vluchten en heeft ze kunnen studeren in Duitsland en in de Verenigde Staten. Deze opener was een sterke inspiratie voor de deelnemers om aan de slag te gaan en verder te boetseren aan de internationalisering van het hoger onderwijs, tijdens de vele afspraken en sessies in en rond het conferentiecentrum, maar ook tijdens de netwerkevenementen ‘s avonds.

NAFSA 2023

Naar goede gewoonte organiseerde VLUHR, samen met Flanders House New York, Wallonie-Bruxelles International, Fulbright en de Belgische ambassade in Washington, DC een netwerkreceptie op woensdag, 31 mei, in de tuin van de Belgische Residentie. Zowel in de sprekers op de receptie als de vertegenwoordigers van het Vlaams hoger onderwijs die deelnamen aan de slotconferentie op 2 juni kwamen tot de conclusie dat het belang van internationale samenwerking nauwelijks overschat kan worden in de woelige tijden waarin we leven. De deelnemers waren dan ook tevreden over hun deelname en maken alvast plannen voor de volgende netwerkconferentie.

Related news

The French Embassy has several scholarship programmes available for academic and scientific mobility between France and Belgium during the 2024-2025 academic year.

The Taipei Representative Office in the EU & Belgium annually offers scholarships to foreign nationals to study in Taiwan. Here are some great opportunities, which we hope you will share with interested parties.