Flanders Trainee Programme

22 May 2023

Flanders Trainee Programme

Het Flanders Trainee Programme (FTP) biedt beurzen aan voor stages in multilaterale organisaties. Het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken (DKBUZA) reserveert budget voor studenten die minimum 2 maanden en maximum 6 maanden van het academiejaar 2023-2024 stage willen lopen bij OESO, UNESCO, UNWTO of FAO.

De doelstelling van het FTP is om Vlaamse studenten de kans te bieden een internationale ervaring op te doen bij multilaterale organisaties, alsook:

  • de arbeidskansen van studenten en jonge afgestudeerden te verhogen door hun opleiding aan te vullen met een praktijkervaring in een internationale werkomgeving;
  • de toegangsdrempel tot internationale organisaties voor jongeren te verlagen aangezien die organisaties vaak onbetaalde stages aanbieden of een vergoeding die niet volstaat ter financiering van de hoge levenskost in de steden waar deze internationale organisaties gevestigd zijn;
  • de uitvoer van de expertise uit Vlaanderen te bevorderen evenals de bekendheid en zichtbaarheid van de Vlaamse overheid zelf in die organisaties; en
  • het uitbouwen van internationale netwerkvorming tussen de Vlaamse onderwijswereld, de Vlaamse overheid en de multilaterale organisaties.

Het beursbedrag is een forfaitair maandbedrag op basis van de locatie van de stage en een eenmalige reisvergoeding. Het preselectieproces voor deze stageplaatsen wordt beheerd en ondersteund door de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) in samenwerking met het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken. Na de preselectie leggen de best gerangschikte kandidaten een interview af bij de multilaterale organisatie. Op basis van dit interview wordt de definitieve selectie gemaakt. De geselecteerde studenten worden dan doorverwezen naar het FTP platform van DKBUZA om de beursadministratie in orde te maken.

Meer informatie over het Flanders Trainee Programme en de voorwaarden tot toelating zijn te vinden via volgende link:

Related news

The French Embassy has several scholarship programmes available for academic and scientific mobility between France and Belgium during the 2024-2025 academic year.

The Taipei Representative Office in the EU & Belgium annually offers scholarships to foreign nationals to study in Taiwan. Here are some great opportunities, which we hope you will share with interested parties.