Economische zending Brazilië

18 December 2024

Van 22 november tot 1 december leidde Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, als vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning, een economische zending naar Brazilië. Een ministeriële delegatie en zo’n 400 deelnemers uit verschillende sectoren reisden mee naar São Paolo en Rio de Janeiro om er het imago van België als aantrekkelijke partner en toegangspoort tot de Europese markt te versterken. Zeven dagen lang trokken een 170-tal bedrijven en ook enkele academische instellingen in het zog van de prinses door Brazilië, de negende economie ter wereld, met 215 miljoen inwoners.

Tijdens bezoeken aan São Paulo en Rio de Janeiro, economisch de belangrijkste twee steden van het land, werden onder meer langlopende samenwerkingen gevierd, activiteiten uitgebreid of opgestart, of werden de mogelijkheden van de Braziliaanse markt afgetast. In totaal werden tijdens de missie een veertigtal contracten en samenwerkingsakkoorden ondertekend tussen Belgische bedrijven en hogeronderwijsinstellingen en hun Braziliaanse partners.

De vijf Vlaamse universiteiten alsook VIVES Hogeschool waren vertegenwoordigd tijdens deze missie.

Op dinsdag 26 november namen de vice-rectoren van UAntwerpen en UHasselt deel aan een officiële ontmoeting van Prinses Astrid en de begeleidende ministers met Geraldo Alckmin, Vicepresident en minister van Ontwikkeling, Industrie, Handel en Diensten van Brazilië. Samen met hun Waalse collega’s bevestigden zij tijdens deze meeting hun een gedeeld geloof in de transformerende kracht van onderwijs, onderzoek en innovatie, waarvan de academische partnerschappen tussen België en Brazilië het bewijs zijn.

Nathalie Dens (vice-rector Maatschappelijk Engagement en Internationaal Beleid) en Willem Bruyndonx (Dienst Internationale Samenwerking) vertegenwoordigden de Universiteit Antwerpen in Brazilië. Enkele highlights van een boeiende week waren een bezoek aan Fintech-onderneming Credix (opgericht door UAntwerpen-alumni Thomas Bohner en Maxim Piessen) in het gezelschap van minister-president Diependaele, de signing ceremonies in São Paolo en Rio, een bezoek aan partnerinstelling São Paulo State University (UNESP) en een etentje in Rio met onderzoekers van het Infocitizen-project van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid.

UA foto 2 UNESP

De UGent-delegatie werd geleid door prof. Rik Van de Walle (rector) en bestond uit 13 leden, met onderzoekers afkomstig uit zes verschillende faculteiten. Ze nam deel aan een aantal activiteiten van het officiële programma van de missie, waaronder een seminarie rond ‘Brazilian bioeconomy: synergies and opportunities with Belgium' waar dr. Nele Ameloot in haar rol van business developer deel uitmaakte van een panel.

Daarnaast werden heel wat bilaterale meetings met partnerinstellingen georganiseerd, wat leidde tot een groot aantal concrete actiepunten die de samenwerking van de UGent met deze instellingen zal verdiepen en/of verbreden.

Zowel in São Paulo als in Rio de Janeiro werden alumni-events georganiseerd. Tijdens die events bleek eens te meer dat UGent-alumni die de wijde wereld intrekken bijzonder inspirerende verhalen te vertellen hebben. Een en ander zegt ook iets over de uitstekende vorming die ze aan de UGent hebben genoten; een vorming waar ze steevast warme herinneringen aan bewaren. Het motto 'eens UGent'er, altijd UGent'er' is een motto dat in het bijzonder onze internationale alumni actief uitdragen.

Naast São Paulo en Rio de Janeiro trok de UGent-delegatie ook naar Manaus. Daar werd samenwerking opgezet met het vermaarde onderzoekscentrum INPA, waar gewerkt wordt rond (de impact van) de klimaatverandering en biodiversiteit in het Amazonegebied. Verschillende UGent-onderzoeksteams werken eveneens rond deze thema's en behoren tot de absolute wereldtop in hun domein. Samenwerking met INPA zal de impact van hun werk nog vergroten.

U Gent missie Brazilië 2024 verslag

Onder leiding van professor Chris Van Geet, vicerector van de Groep Biomedische Wetenschappen en tevens verantwoordelijk voor Global Development, vervoegden vertegenwoordigers van de KU Leuven de Belgische Economische Missie naar Brazilië, met het doel om nieuwe onderzoeks- en onderwijssamenwerkingen te bevorderen, mobiliteitsprogramma's te versterken en mogelijkheden voor gezamenlijke onderzoeksprojecten te verkennen.

Een belangrijke mijlpaal van de missie was de vernieuwing van het Global Exchange Partnership (GEP) met de Universiteit van São Paulo (USP) op 27 november. Dit partnerschap, dat de jaarlijkse uitwisseling van studenten - met inbegrip van onderzoeksstages aan de KU Leuven - ondersteunt, toont duidelijk het engagement van beide universiteiten om verrijkende onderwijservaringen aan te bieden. De delegatie bezocht ook onze andere Braziliaanse Global Exchange-partner, de Universidade Estadual de Campinas (Unicamp) en bracht een bezoek aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro (UFRJ).

KUL Prof Sergio Proença ondertekent vernieuwde overeenkomst Global Exchange Partnerships

Het bezoek van de delegatie aan Unicamp en het Brazilian Center for Research in Energy and Materials (CNPEM), het toonaangevende multidisciplinaire centrum voor wetenschap, technologie en innovatie in Brazilië, was ongetwijfeld een ander hoogtepunt. De gesprekken waren gericht op het versterken van de onderzoeksbanden op het gebied van biomedische wetenschappen, bio-ingenieurswetenschappen, chemische technologie en verpleegkunde, met als doel de mobiliteitsstromen te verbeteren en gezamenlijke onderzoeksmogelijkheden te verkennen. Professor Fardim, een KU Leuven-alumnus van UNICAMP en directeur van het masterprogramma Chemische Technologie aan de KU Leuven, nam ook deel aan het bezoek.

Tijdens hun verblijf in Brazilië bezocht de delegatie van de KU Leuven ook FAPESP, een publieke stichting die onderzoeksprojecten in instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek ondersteunt. Daar maakten ze kennis met veelbelovend onderzoek en financieringsmogelijkheden. Momenteel is professor Fardim betrokken bij een door FAPESP gefinancierd onderzoeksproject in samenwerking met de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de KU Leuven.

Na de economische missie trok de delegatie van de KU Leuven verder naar Chili, waar ze twee GEP-partners ontmoette, UC Chile en Universidad de Chile.

Matthias Malfrere, directeur onderzoek en valorisatie aan Hogeschool VIVES, richtte zich tijdens deze missie op de inhoudelijke thema’s Food en Waterstof – domeinen waarin VIVES een sterke expertise heeft ontwikkeld in praktijkgericht onderzoek. Tijdens zijn verblijf werkte hij aan het uitbreiden van het internationaal netwerk ter ondersteuning van toekomstige projecten in deze onderzoeksdomeinen. Hij had de eer de rector van de Universiteit van São Paulo (USP), Carlos Gilberto Carlotti Júnior, te ontmoeten waarbij o.a. samenwerkingsmogelijkheden rond de Engelstalige bachelor in Aviation, major Aeronautical Engineering, minor Unmanned Aircraft Systems werden besproken.

Foto1 VIVE Smetrector USP
© Matthias Malfrere (links), Carlos Gilberto Carlotti (midden)

Het volledige programma, foto’s en relevante informatie over de Belgische Handelsmissie naar Brazilië zijn beschikbaar op de volgende website: www.belgianeconomicmission.be

Related news

23 May 2025

Van 1 tot en met 3 april 2025 brachten Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin een staatsbezoek aan Vietnam, op uitnodiging van President Luong Cuong.

Curious about what we can do for you?

Contact our team!

Contact us